Mleko krowie i chroniczne zaparcia u dzieci

Iacono i in. (15 października) raport, że u małych dzieci przewlekłe zaparcia mogą być przejawem nietolerancji mleka krowiego. Zasugerowali związek między zaparciem a nadwrażliwością na mleko krowie na podstawie pozytywnych testów dla swoistego dla mleka przeciwciała IgE i pozytywnych testów skórnych. Kryteria pozytywności, które stosowały, nie odpowiadają tym, które są powszechnie uznawane. Wyniki zestawu do testowania radioalergergenu Phadebas do pomiaru specyficznego dla mleka przeciwciała IgE uznano za pozytywne, gdy wynik był większy niż 1. Według producenta i poprzednich badań 2 takie wyniki mogą być fałszywie dodatnie i mogą odzwierciedlać jedynie niespecyficzne wyniki. aktywność tła, szczególnie u dzieci z atopią i podwyższonym poziomem całkowitych przeciwciał IgE. Podobnie, wyniki testów nakłuwania skóry mogły być nadinterpretowane, ponieważ kryterium pozytywności było bąbelkiem, którego średnica była większa niż jedna czwarta średnicy bąbelka indukowanego przez histaminę. Kryteria pozytywności stosowane przez większość autorów to kryteria Bocka i współpracowników: bąbel, którego średnica jest co najmniej o 3 mm większa od średnicy kontrolki.3
Wyniki testów alergologicznych u pacjentów badanych przez Iacono i in. powinien zostać ponownie zinterpretowany zgodnie z tymi kryteriami. Normą przyjętą do rozpoznania alergii na mleko krowie jest podwójnie ślepa próba żywnościowa kontrolowana placebo. Jak stwierdził Iacono i wsp., Trudno było utrzymać oślepienie, a ważność testu prowokacyjnego jest wątpliwa. Dopóki mechanizmy układu odpornościowego nie zostaną wyraźnie ustalone u dzieci z przewlekłym zaparciem i reakcją na eliminację mleka z diety, nadwrażliwość na mleko krowie nie powinna być identyfikowana jako przyczyna przewlekłego zaparcia. Diety, które nie zawierają mleka, mogą być szkodliwe u dzieci4 i powinny być zalecane tylko po rygorystycznej ocenie diagnostycznej.
Philippe A. Eigenmann, MD
Samuel A. Zamora, MD
Dominique C. Belli, MD
Szpital Uniwersytecki w Genewie, 1211 Genewa 14, Szwajcaria
4 Referencje1. Iacono G, Cavataio F, Montalto G, i in. Nietolerancja mleka krowiego i przewlekłe zaparcia u dzieci. N Engl J Med 1998; 339: 1100-1104
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Sampson HA, Albergo R. Porównanie wyników testów skórnych, RAST i podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo w zakresie żywności u dzieci z atopowym zapaleniem skóry. J Allergy Clin Immunol 1984; 74: 26-33
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Bock SA, Buckley J, Holst A, May CD. Właściwe stosowanie testów skórnych z ekstraktami żywnościowymi w diagnostyce nadwrażliwości na pokarmy u dzieci. Clin Allergy 1977; 7: 375-383
Crossref MedlineGoogle Scholar
4. Isolauri E, Sutas Y, Salo MK, Isosomppi R, Kaila M. Dieta eliminacyjna w alergii na mleko krowie: ryzyko upośledzenia wzrostu u małych dzieci. J Pediatr 1998; 132: 1004-1009
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Iacono i in. sugerują, że nietolerancja alergii na białko mleka krowiego jest przyczyną przewlekłych zaparć u dzieci. Przebadaliśmy 25 dzieci w wieku od 3 miesięcy do 11 lat z przewlekłym zaparciem Rozpoznanie zaparcia zostało wykonane na podstawie historii zmniejszonej częstotliwości stolca, bólu podczas przechodzenia twardych stolców i zabrudzenia. Wszystkie dzieci stosowały dietę wolną od mleka krowiego przez cztery tygodnie i były oceniane klinicznie oraz przy użyciu następujących testów laboratoryjnych: pomiar całkowitej IgE w surowicy; specyficzne dla mleka całkowitego, swoiste dla laktoalbuminy, specyficzne wobec kazeiny i swoiste dla .-laktalbuminy IgE (testy radioalergosonowe); oraz testy skórne z pełnym mlekiem krowim, laktoalbuminą, kazeiną i .-laktalbuminą. U 7 z 25 dzieci (28 procent) zaparcia ustąpiły, gdy stosowano dietę wolną od białka mleka krowiego i ponownie pojawiły się w ciągu 48 do 72 godzin po prowokacji mlekiem krowim. Jedno dziecko (wiek, 3 miesiące) nie poddało się wyzwaniu; jednak biopsja okrężnicy ujawniła alergiczne zapalenie okrężnicy z naciekiem eozynofilowym. Pięć z siedmiorga dzieci miało wysoki poziom całkowitej IgE w surowicy, a dwie miały pozytywne testy skórne i wykrywalne poziomy swoistego przeciwciała IgE.
Nasze wyniki są zgodne z wynikami Iacono i wsp.1,2 i dostarczają danych potwierdzających, o których wspomina Loening-Baucke w swoim artykule wstępnym.3 Niższa częstość nietolerancji mleka krowiego u dzieci z przewlekłym zaparciem, które ocenialiśmy, może być związane z tym, że uwzględniliśmy dzieci w wieku do 11 lat.
Silvia Daher, MD
Dirceu Solé, MD
Mauro Batista de Morais, MD
Federalny Uniwersytet S.o Paulo, CEP 04025-002 S.o Paulo, SP, Brazylia
3 Referencje1. Iacono G, Carroccio A, Cavataio F, Montalto G, Cantarero MD, Notarbartolo A. Przewlekłe zaparcia jako objaw alergii na mleko krowie. J Pediatr 1995; 126: 34-39
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Iacono G, Cavataio F, Montalto G, i in. Nietolerancja mleka krowiego i przewlekłe zaparcia u dzieci. N Engl J Med 1998; 339: 1100-1104
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Loening-Baucke V. Zaparcia u dzieci. N Engl J Med 1998; 339: 1155-1156
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Iacono i in. dostarczyć dowodów na to, że w wybranej populacji dzieci nietolerancja białek pokarmowych może być związana z zaparciami. W kolejnym szpitalu referencyjnym przeszliśmy 20 kolejnych dzieci (11 chłopców i 9 dziewczynek, średni wiek 3,1 roku, przedział wiekowy od 0,5 do 6,7), którzy zostali skierowani z powodu trudnych do przyjęcia zaparć, dla których nie znaleziono żadnej przyczyny fizycznej, a które konwencjonalne leczenie odpowiednimi dawkami środków przeczyszczających zakończyło się niepowodzeniem. Czternaścioro dzieci miało osobistą historię atopii, a 12 miało rodzinną historię atopii. Osiem miało rodzica z wyraźną historią nietolerancji białek w diecie. U 11 spośród 14 dzieci z atopią zaparcia uległy poprawie po sześciotygodniowej diecie pozbawionej krowiego mleka. U dwóch pozostałych trzech dzieci z atopią zaparcie uległo następnie poprawie po usunięciu pszenicy z diety.
Badaliśmy rolę ruchliwości u 14 dzieci z atopią za pomocą badań tranzytu jelitowego (z użyciem peletek nieprzepuszczających promieniowania rentgenowskiego) przed manipulacją dietą. W 8 z 14 wyników wykazano, że opóźnienie w kale było konsekwencją zatrzymania stolca w odbytnicy, a nie uogólnionego zaburzenia ruchliwości U czterech z ośmiu dzieci badanie powtórzono po wykluczeniu żywieniowym, a wszystkie cztery miały normalny tranzyt jelitowy. Spośród szóstki dzieci, które przeszły biopsję śluzówkową odbytnicy, wszystkie sześć miało naciek z blaszki właściwej z eozynofilami, a jeden miał eozynofilowe zapalenie krypt.
Trzech z 14 dzieci z atopią poddano manipulacji anorektalnej przed zabiegiem dietetycznym. Wsz
[patrz też: celiprolol, dienogest, anastrozol ]
[przypisy: nowotwór wątroby, ntm, numer statystyczny choroby ]